2009. február 11., szerda

A nemes papagáj


Eclectus roratus macgillivrayi (Mac) a leghatalmasabb nemes alfaj.

A nemes papagáj nevét a német edel szó magyarra fordításából kapta, angol nyelvterületen az eclectus szóból ekki-nek nevezik.
A tudományos leírást kihagyom, hiszen aki ezekre kíváncsi számtalan helyen megtalálhatja a világhálón, csak néhány dolgot emelnék ki, ami fontos.
A nemes papagájnak 9 alfaja van, ezek közül többnyire a új-guineait (Eclectus roratus polychloros, angolul RedSided RS), a vosmaerit (Eclectus roratus vosmaeri más néven Halmahéra, angolul VOS), a salamon szigetekit (Eclectus roratus solomonensis, angolul SI) és a alap alfajt, a Grand-ot (eclectus roraatus roratus) tartják szobamadárnak, a többi alfaj igazán ritkaságnak számít még tenyésztőknél is,  viszont igen sok kevert alfajú madár létezik.

Termetre a Mac a leghatalmasabb, súlya még a 60 dekát is meghaladhatja. A legkisebb a salamon-szigeteki, ezért sokan ajánlják kisgyermekes családba.
Amiről én itt igaziból írni szeretnék , azok a saját tapasztalataim a nemes táplálásáról, neveléséről és viselkedéséről. Úgy vagyok vele, hogy ha már tartok valamilyen házikedvencet, akkor igyekszem megtudni és megtanulni róla minél többet. Büszkén mondom, hogy ezért a múltkor Molnár dr az egyetem egyik igen jó papagájorvosa meg is dícsért.
Nem biztos, hogy az a legjobb, ahogyan én csinálom, de ez is egy lehetőség, aki akarja kipróbálhatja.
Viszonylag kevés ember tart nemes papagájt. Valamiért nálunk nem olyan népszerű, mint a tengeren túlon, pedig a nemes képes igazi családi madárrá válni. Megfelelő nevelés mellett sosem egyemberes, kifejezetten szereti a gyerekeket és más házikedvencekkel is jól kijön. Arról már nem is beszélek, hogy nagyon szépen beszél és nem csak szavakat képes utánozni, hanem a helyükön is használja őket.
Megnyitok hát fejezeteket, a táplálásról, a nevelésről és a viselkedésről, amiket aztán bővítgetek, ha valakit igazán érdekel ez a dolog, hát visszajárhát és megnézegetheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése