2009. október 16., péntek

Táplálás

Az étrend messze a legfontosabb dolog a nemes papagáj tartásában, hiszen az életkorát hosszabbíthatjuk vagy rövidíthetjük meg vele. A legtöbb ember ugyanúgy eteti a nemest, mint pl a jákópapagájt, arát vagy amazont. A legfontosabb különbség köztük az, hogy míg a felsorolt papagájok ugymond a "földről" fogyasszák el a magokat, addig a nemes szinte csak a fák koronájában, 20-30 méter magasan él. A nemes papagáj nem magevő papagáj. A bélrendszere hosszabb, mint a többi papagájé. A táplálkozásában nagyon fontos a gyümölcsökkel és zöldségekkel a kellő mennyiségű rostos eledel és a vitamin bevitele. A táplálék kb. 20 %-át a magok alkotják, a fennmaradó 80 % pedig gyümölcs, zöldség, csíráztatott magok, főtt kásák, és egyéb nem száraz eledelek. Példaképpen leírom a saját madaraim általános kosztját, hogy legyen mihez viszonyítani:
magok: az alapmag valamilyen Versel Laga keverék (pl. jákókeverék), ebből 2 lapos evőkanállal adok, hozzá hullámosmag 1 nagy teáskanál, 1 teás kanál hántolatlan rizs, hetente kétszer 1 dió kettébeszedve, fél pekándió, 1 kesudió, mazsola,
gyümölcskeverék: alma, citrom, füge, bodzabogyó (virág is), narancs, gránátalma, banán, sütőtök és a bele,szőlő,kiwi,mango,mandarin vagy bármilyen idénygyümölcs, de legalább 4-5 féle keverve és az aratálat tele teszem, mert az délutánra el is fogy.
zöldségkeverék: répa, fehérrépa, zeller, cukkini, zöldborsó, zöldbab, kukorica,karalábé, cékla,paprika, csípőspaprika, brokkoli, zellerzöld, tyúkhúr, pitypang (levele, szára, virága), sütőtök,  tökbél és bármilyen idényzöldség, szintén 4-5 féle keverve.
Kása: A nemesek nagyon szeretik a kásákat. Különféle magokból készíthetjük: barnarizs, quinoa,bulgur,köles, kuszkusz. Amikor félig meg van főzve tehetünk hozzá zöldséget, édesburgonyát vagy hagyhatjuk natur is. Nagyon szeretik párolva a brokkolit, sütőtököt, répát, babot és borsót. A madarak számától függően jégkockatartóban vagy nagyobb edényekben szétporciózzuk és lefagyasztjuk. Amikor adjuk csak ki kell olvasztani, még akkor is ízesíthetjük gyümölccsel, banánnal, kefirrel vagy joghurttal. Én esténként adom nekik, megszokták hogy 7 órakor jön a kása, nagyon szeretik és az utolsó falatig felfalják.Mostanában még meg is szórom egy csipet máriatövismaggal és aloét is ebben kapnak.
Csíráztatott mag nagyon fontos része az étrendnek, bár a mag csíráztatásánál ügyelni kell az állandó higiéniára.
Ezenkívül ha bármi olyasmit főzők, pl.főzeléket, levest, durumtésztát, rizst stb. ami nem paprikás és fűszeres, akkor abból is ehet egy kevés főtt zöldséget, tésztát és csirke vagy pulykamellet. Túl sok fehérjét nem szabad adni a papagájoknak, mert idős korukra köszvényesek lehetnek tőle.

Veszek 1 literes FL Aloe Vera gélt és havonta kap belőle 1 egyhetes kúrát. A nemeseknek (bár szerintem minden papagájnak) kifejezetten jót tesz az Aloe. Gyönyörű lesz a tolla tőle és a szervezetét is rendben tartja. Tudom, hogy nem olcsó, de 1 liter kb. 1 évig elég is nekik.

Ősszel és tavasszal veszek 1 doboz Normafloret, minden nap kap a vizébe 1 ampullányit.

A nemesek étrendjében nagyon fontos az emelt calcium mennyiség. Mivel sok gyümölcsöt esznek, ez kilövi a szervezetben lévő calciumot és ezt pótolni kell. Megfelelő erre a Calcilux (Orlux termék) , a HEMA calcium vagy a Calciweyxol (orvos írja fel). Ha a szervezet calcium szintje leesik, a madár ütemesen dobol a lábával és a szárnyait az oldalához csapkodja. Ilyen estekben orvoshoz kell fordulni, egy Calcimusk kúra segíthet, utána pedig rendszeresen adagolni kell a calciumot. Mostanában egy loro parki orvos javaslatára havonta 10 napih kapnk a vuzükbe naponta egy fél Calcium Sandostent, ha kipezsgett a vízben akkor kanállal kikeverem belőle a szénsavat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése