2009. november 30., hétfő

A tojók viselkedése

Az alábbi információkat a legnagyobb és állítólag legjobb amerikai nemes papagájos fórumról kaptam a hozzáértőktől. A közzétételével nem akarok senkit sem elijeszteni vagy bizonytalanná tenni abban, hogy nemes papagájt tartson, csak leírom a tényeket, hiszen ha az ember tudja, hogy mire számíthat, akkor felkészül rá, nem éri váratlanul. Szerintem ilyen időszakok előfordulnak a többi papagájnál is, csak nem beszélnek róla. Nem kell ezektől megijedni, hiszen ha fiatal korában kellő mennyiséget foglalkoztunk a madarunkkal, akkor most is képesek leszünk kezelni a helyzetet. Madarat és bármi más állatot tartani felelősség, mindenkinek át kell gondolnia, hogy vállalja-e az ezzel járó gondokat is. Szerencsére a madártartás jó oldala sokkal tovább tart, mint a negatív oldal. Ne feledjük el, hogy gyakorlatilag a papagájok vadállatok, mégis annyi kedvességet és szeretetet képesek adni, hogy aki egyszer kellő mennyiségű információval a háta mögött belekóstolt, milyen az élet egy szelíd papagájjal, az már soha többé nem tud élni nélküle.
Az ekki tojók első hormonális ciklusa 18 hónapos kora körül kezdődik. Kb. 3-3,5 éves korukig tojják meg az első tojásokat.
A természetben a tojóra sokkal keményebb feladatok hárulnak, mint a hímre. Ha egy fán megfelelő odut talál, saját maga illetve a társa segítségével tágítja, bővítgeti a csőrével, a leszedett fát a lábaival túrja ki az oduból. Ezért nagyon fontos a számára a rágnivaló, ellenkező esetben akár a saját tollait, lábát, körmeit is rághatja. Fontos tehát, hogy kellő mennyiségű puhafát biztosítsunk a számára, hadd rágja. Az elkészült oduban a tojó őrzi a tojásokat az idegen betolakodóktól, lehet ez gyík, kígyó stb. Védi őket akár az élete árán is. Ilyenkor rendkívül agresszív, nem csak egyszerűen csíp, szinte rázza a csőrével a megfogott ellenséget, mint egy terrier. Valszeg a természetben így pusztítja el a kígyókat, gyíkokat. A tojó színe is az oduban való élethez alakult, szinte észre sem lehet venni a sötétpiros és lila tollait, a csőre is fekete.
Az ekki párzási ideje általában november, decemberre tehető. Az első hormonális ciklus a legdurvább, később, ahogyan a tojó idősödik, a viselkedése kiszámíthatóbb lesz. Ilyenkor a legfontosabb, hogy kellően türelmesek legyünk vele. Az ekki különösen híres arról, hogy átveszi a gazdája hangulatait és teljesen ráhangolódik. Ha nyugodtan, kedvesen viselkedünk velük, ők is lenyugszanak előbb-utóbb. Az agresszióra agresszióval válaszolnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése