2010. január 7., csütörtök

Párban tartás illetve azonos neműek tartása

A nemes papagájok párban kicsit másképpen "működnek", mint azok a nagypapagájok, akik életre választanak párt maguknak.
- Náluk mindig a tojó a domináns. Ő választja ki a hímet magának több hím közül, de ez a választás csak egy párzási időszakra szól, lehet, hogy a következőben már más lesz a kiválasztott. A hímek több tojót is etetnek egy időben és a tojó is több hím udvarlását fogadja, míg kiválassza a szerencsést. Erről már írtam korábban, hogy a hímek jellegzetes csattogó hangot hallatva, szárnyaikat fel-fel csapva hívják ki az ellenfeleket, illetve ijesztik el a gyengébbeket. (Lásd viselkedés, nevelés, tartás) A költés és nevelés időszakában is előfordul, hogy a hím otthagyja a tojót hosszabb-rövidebb időre a tojásokkal vagy a fiókákkal.
- A tenyésztők ezt úgy oldják meg, hogy lehetőleg fiatal madarakat nevelnek együtt, akik ilyenkor általában megszokják egymást és harmonizáló pár válik belőlük. Azonban ha ez valami oknál fogva nem lehetséges és idősebb madarakat kell összeszoktatni, akkor gyakorlatilag azt a megoldást alkalmazzák, hogy hosszú időn (akár még 1 éven keresztül is) egymás mellett tartják őket két kalitban vagy röpdében és csak akkor rakják össze, ha a pár szemmel láthatóan érdeklődik egymás iránt. Igaziból még ez sem életbiztosítás a hímek számára, mert sajnos előfordul, hogy a tojó, ha nem szimpatizál a hímmel kellőképpen, egyszerűen leüti.
- A hobbisták ezért, ha két különnemű madarat tartanak egy szobában, általában két külön kalitban teszik. Ilyenkor , ha a madarak ki vannak engedve, kereshetik egymás társaságát, játszhatnak együtt a kaliton vagy játszótéren, de este, érdekes módon, rendszerint mindkettő a saját kalitjába megy be aludni. Azonban itt is kiderül a tojó dominenciája. Előfordul, hogy még kaliton keresztül is stresszeli a hímet, ha kinn vannak akkor pedig üldözheti. Különösen akkor, ha párzási időben vannak és a hím a fiatalabb, így bátorítja az udvarlásra, párzásra. Ezt el kell fogadni, ők így vannak kódolva, ez a felállás csak nekünk, embereknek furcsa, nekik természetes.
A párban tartott madarak egész évben rakhatnak tojásokat, ezt bele kell kalkulálni, amikor elhatározzuk magunkat.
- A természetben a párzási időn kívül a hímek kisebb csoportokban együtt "lógnak". Így, ha valaki két hímet tartana együtt, annak nincs akadálya. Természetesen külön kalitban, de a lehetőséget megadva nekik, hogy egy kaliton kívüli helyen, pl. egy játszótéren együtt töltsék az idejüket. A hímek közül az egyik lesz a domináns és a másik ezt tiszteletben tartja. A párzási időben nagyobb figyelemmel kell feléjük fordulni, de általában elmondható, hogy ha valakinek van akkora szobája, hogy a két nagy kalit kellemesen befér, nem zsufolva és nem közvetlenül egymás mellé, akkor a dolog működhet.

2 megjegyzés: